Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Incassobureau of deurwaarder

Het is begrijpelijk dat niet iedere ondernemer staat te trappelen om incassomaatregelen te nemen. Je twijfelt over of een deurwaarder of een incassobureau je nu wel zo goed kan helpen en wat je er van kan verwachten. Daarnaast vind je een goede relatie met je klant ook erg belangrijk. Als je toch over wil gaan tot incassomaatregelen is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten. Dit in verband met het wettelijke verjaringstermijn. Dan is er nog de keus tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Het incassobureau
Een nadeel van een incassobureau is dat ze nou eenmaal niet zoveel mogen als een deurwaarder. Het kan namelijk zo zijn dat uw opdracht niet te voldoen is middels het minnelijke traject, wat inhoudt dat er aanmaningen en telefoontjes worden gedaan. Een groot voordeel van een incassobureau is wel dat er in veel gevallen het ‘no cure, no pay’ beleid gehanteerd wordt. Je hebt dus geen kosten tenzij er voldoende verhaalsmogelijkheden zijn. Dit scheelt je een hoop geld als de schuldenaar besluit om er tussenuit te knijpen.

De deurwaarder
Een gerechtsdeurwaarder mag meer dan een incassobureau waardoor de kans op succes groter is. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld iemand oproepen om voor de rechter te komen. Daarnaast mag de deurwaarder de inboedel in beslag nemen. Dit heet boedelbeslag en houdt in dat dat deurwaarder waardevolle spullen zoals een auto mee mag nemen. Mocht de schuldenaar dan niet betalen wordt dit verkocht om de schulden af te kunnen lossen. Daarnaast mag de deurwaarder ook beslag leggen op het loon of de uitkering.

Incassobureau of deurwaarder?
Als u een vordering door wilt voeren kunt u dus kiezen tussen een incassobureau en een deurwaarder. Het grote verschil is dat een incassobureau geen beslag mag leggen op inboedel of loon. Daarnaast kunnen zij de schuldenaar niet dagvaarden. Voor drastische maatregelen zit u dus bij een deurwaarder beter. Vaak zorgt een incassobureau er voor dat zij een gecombineerde dienst aan kunnen bieden. Ze werken dus nauw samen met een gerechtsdeurwaarder waardoor u ook bij het incassobureau goed geholpen kan worden, mocht het incassobureau zelf niet genoeg zijn.