Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Hoe werkt een incassobureau?

Een incassobureau schakelt u in als u een klant hebt die niet wil betalen. Maar wat doet een incassobureau dan precies waardoor de klant wel zou gaan betalen? Het incassobureau maakt een aanmaning op die dat wordt verstuurd namens de schuldeiser. In de eerste aanmaning staat dat u op korte termijn moet betalen en dat er anders incassokosten worden gerekend. Deze tweede aanmaning wordt verstuurd als de schuldenaar niet heeft betaald. Ook wordt er een ingebrekestelling verstuurd. Hierin staat dat u nog niet aan eerdere betalingseisen heeft voldaan en dat er rechtsmaatregelen volgen als dit niet veranderd.

Wat als u wel wilt betalen maar het niet kunt?
Een vaak gehoord probleem is dat schuldenaren wel willen betalen maar dit niet kunnen. Wat is dan het verstandigst om te doen? Het beste kunt u dan contact opnemen met het incassobureau en uitleggen in welke situatie u zit. Vaak kan er dan een betalingsregeling worden opgesteld zodat u in termijnen kunt betalen. Het is dan wel een vereiste dat u zich aan de afspraken houdt.

Ik negeer gewoon mijn incassobureau
Het negeren van een incassobureau is absoluut niet aan te raden, dit leidt al snel tot een gerechtelijke procedure. U wordt dan op de hoogte gesteld van de gerechtelijke procedure en voor de rechter gedaagd. Deze dagvaarding, zoals dat wordt genoemd, ontvangt u via de gerechtsdeurwaarder.

Na de dagvaarding
Als u de dagvaarding ontvangt krijgt u te horen wanneer de rechtszaak is. U mag hier aanwezig zijn en uw verhaal doen, maar dit is niet verplicht. Ook als u niet aanwezig bent zal de rechter gewoon een uitspraak doen. Als u wordt veroordeeld tot betaling krijgt u vaak een week om deze betaling te doen. Anders volgt er een beslaglegging op uw inboedel of loon door de gerechtsdeurwaarder.