Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Incassobureau vs. gerechtsdeurwaarder

Het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau
Wanneer iemand niet aan betalingen voldoet kan diegene erop rekenen dat er binnen niet al te lange tijd een incassobureau of gerechtsdeurwaarder op de stoep staat. Voor de schuldenaar komt dit vaak op hetzelfde neer: Problemen als je niet betaalt. Maar wat is nu precies het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau?

Een incassobureau en het minnelijk traject
Een incassobureau mag openstaande betalingen vorderen door middel van een zogenaamd minnelijk traject. De schuldenaar krijgt van het incassobureau aanmaningen opgestuurd. Het incassobureau kan verder ook telefonisch contact opnemen met de debiteur. Wat veel mensen denken is dat een incassobureau als snel bij je op de stoep staat om waardevolle spullen mee te nemen zodat je overgaat tot betaling. Dit is echter niet waar, een incassobureau verstuurt eigenlijk alleen aanmaningen. Vandaar dat een incassobureau niet onder tuchtrechtelijk of financieel toezicht staat en door iedereen te beginnen is.

Een gerechtsdeurwaarder mag meer
Een gerechtsdeurwaarder mag meer, dit houdt in dat het de gerechtsdeurwaarder is die bij je op de stoep staat op je spullen in beslag te nemen. Dat wil zeggen, zij hebben de bevoegdheid om beslag te leggen op je inboedel én inkomen. Het in beslag nemen van je inboedel wordt boedelbeslag genoemd en zal worden gebruikt om de schuldenaar over te laten gaan tot betaling. Mocht dit niet het geval zijn is het mogelijk dat de gerechtsdeurwaarder de waardevolle spullen van de schuldenaar in de openbare verkoop gaat verkopen. De opbrengst van bijvoorbeeld de auto en televisie worden vervolgens van de schulden afgehaald waardoor de schuld als het ware voor een deel wordt afgelost. Als de schuldenaar te maken krijgt met een loonbeslag houdt dit in dat er eenmalig of meerdere malen een bedrag wordt ingehouden van zijn of haar inkomsten. Een werkgever of uitkeringsinstantie kan dit niet tegenhouden.

Het uitbrengen van een dagvaarding
Een dagvaarding is iets wat een schuldenaar liever niet ontvangt. Dit betekent namelijk dat de schuldenaar voor de rechter zal moeten komen. Alleen een gerechtsdeurwaarder is bevoegd om een dagvaarding uit te reiken en een incassobureau zal in dit geval dus zijn hulp moeten inroepen om een dagvaarding uit te reiken. Als dit gebeurt ontvangt de schuldenaar de datum en het tijdstip van de rechtszaak. Dit wordt eerst persoonlijk geprobeerd, maar als de schuldenaar, bewust dan wel onbewust, niet thuis geeft zal deze dagvaarding via de post verstuurd. Soms proberen schuldenaren hier nog wel eens onderuit te komen door te doen alsof ze de dagvaarding niet hebben ontvangen maar dit gaat niet op. De deurwaarder zal namelijk onder ambtseed moeten verklaren dat de dagvaarding is achtergelaten. Meestal blijkt dat de rechter hier veel waarde aan hecht.