Onderdeel van Beterinzaken.nl

  • 8 / 10
55 reviews

Bevoegdheden incassobureau

Wat zijn de bevoegdheden incassobureau?
Wanneer iemand niet aan een betaling voldoet zal de schuldeiser eerst een aanmaning sturen met de uiterste betaaldatum. Hierbij staat vermeld dat als er niet aan deze betaling voldaan wordt de vordering aan een incassobureau gegeven. Het zal dus voor de meeste schuldenaren geen verrassing zijn als zij te maken krijgen met een incassobureau. Toch komt het vaak toch wel als een kleine schok. Het is namelijk zo dat de schuldenaar, naast de vordering zelf, nu ook de overige kosten moeten betalen. Dit kan voor sommige schuldenaren tegenvallen.

Het effect van een incassobureau is vaak voldoende!
Een brief van een incassobureau is even wat anders dan een vriendelijk kaartje met de vraag of u nu alstublieft toch en openstaande bedrag nog zou willen overmaken. De toon van een brief van een incassobureau zou zelfs als dreigend kunnen worden omschreven. Hier kunnen schuldenaren flink van schrikken en dat is nou ook precies de bedoeling. Een incassobureau mag namelijk niet echt veel verder gaan dan het sturen van brieven. Dit komt omdat een incassobureau geen wettelijke status heeft. Dit betekent ook dat iedereen een incassobureau zou kunnen starten. Zélfs mensen met een strafblad!

Als dreigende brieven niet werken
Het sturen van deze dreigende brieven kosten geld die op de schuldenaar worden verhaald. Deze zogenoemde incassokosten moeten samen met de vordering worden betaald en door het sturen van brieven met dreigende taal hoopt een incassobureau dit voor elkaar te krijgen. Kortom, een incassobureau kunt u beter vermijden, want het zijn een hoop onnodige kosten. Helaas, als er eenmaal een incassobureau is ingeschakeld is de verstandigste zet toch om zo snel mogelijk de betaling te doen. Helaas is dat voor veel mensen niet mogelijk. Zij komen juist met een incassobureau te zitten omdat zij niet aan een betaling kúnnen voldoen. Gelukkig is er dan wel de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Het zal dan wel om een redelijk bedrag moeten gaan. Wat vooral niet aan te raden is, is om het incassobureau te negeren en niets te doen. De kans is groot dat het incassobureau dan andere maatregelen neemt om u tot betaling te laten overgaan. Hiervoor zullen zij een gerechtsdeurwaarder of advocaat moeten inschakelen.